Økende utferdstrang i nord og vest
Også tannlegeutdanningene i Tromsø og Bergen jobber aktivt for internasjonalisering. Herfra meldes det om en økende interesse for utveksling blant studentene.
Tannlegeutdanningen i Tromsø startet høsten 2004, og sender for første gang studenter på utveksling gjennom Erasmusprogrammet i mars 2011. Av 40 studenter søkte seks om plass.
– Vi har avtaler om gjensidig studentutveksling med Karolinska Institutet i Stockholm, Umeå universitet og universitetet i Brescia i Italia, forteller praksiskoordinator ved Institutt for klinisk odontologi, Inger Anna Bensnes.
Institutt for klinisk odontologi jobber for å utvide tilbudet, og ser seg for tiden om etter avtalepartnere i Storbritannia, Danmark og Nederland.
– Noen av studentene synes tre måneder er litt for lenge med tanke på undervisningen de går glipp av hjemme. Men vi har vært nøye med å velge samarbeidspartnere hvor studentene får tilfredsstillende klinisk trening, sier Bensnes.
Internasjonal profil
Professor Gunhild V. Strand er faglig koordinator for internasjonalisering ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen. Universitetet har som målsetting å fremme internasjonalt samarbeid, blant annet med tanke på at fremtidige ledere bør ha en internasjonal profil. Av 48 tannlegestudenter drar cirka fem ut per år, mens to til tre av 20 tannpleierstudenter gjør det samme. Fakultetet har for tiden ti utvekslingsavtaler for tannlegestudenter, og tre for tannpleierstudenter. Tannpleierstudentene fra utlandet synes å trives svært godt, siden utdanningen i Norge er mer rettet mot en selvstendig yrkesutøvelse enn i mange andre land.
– Det medisinsk-odontologiske fakultet jobber aktivt for å etablere nye samarbeidsavtaler over hele verden. For tiden har vi avtaler i Costa Rica, Minnesota, Reykjavik, København, Sudan, Helsingfors, Dundee, Uganda, Praha, Nijmegen, Åbo og Århus, forteller Strand.
Ikke ferie
Ved inngåelse av avtaler sammenlignes studieplanene som en forsikring om at disse progresjonsmessig er nokså like. Det forhindrer store ekstratiltak for lærestedet, når studentene kan gå rett inn i den kliniske undervisningen dit de kommer.
– Å opprette gode utvekslingsavtaler er ikke alltid like enkelt. Man skal gjensidig kvalitetssikre studieopplegget, og forplikte hverandre til å gi studentene et meningsfylt opphold. De fleste studentene ønsker seg et opphold i Paris, London og Roma – men det er det jo mange andre rundt i verden som også har lyst til. Det er dessverre begrenset hvor mange avtaler et universitet kan ha, sier Strand.
Organisering
Studentutveksling krever en effektiv organisering. Institutt for klinisk odontologi i Bergen har en administrativ og en faglig koordinator for internasjonalisering.
Den administrative koordinatoren hjelper til med det praktiske under oppholdet. Han henter utvekslingsstudenten på flyplassen, kjører vedkommende til hybelen, og ser til at det finnes nok mat i kjøleskapet.
– Den faglige koordinatoren har en samtale med studentene før de drar ut for å forberede dem på hva som vil bli forventet av dem. Vi har løpende kontakt under oppholdet. Etter at studentene er kommet hjem, lager vi et opplegg slik at de kan ta igjen det de eventuelt har tapt faglig ved å være ute. I sum vil disse studentene derfor få et mye større faglig utbytte enn de som ikke drar ut, sier Strand.
Noen av studentene må holdes tilbake fordi de ikke fyller kriteriene til progresjon.
– Vi legger vekt på at utvekslingsstudentene skal representere fakultetet på en verdig måte.
De som drar ut rapporterer i ettertid om økt forståelse av andre tenkemåter, økt selvtillit og faglig motivasjon, kontakt med fremtidige kolleger og nye venner, avslutter Strand.